tiistai 25. helmikuuta 2020

En uskalla koskaan sanoa parantuneeni

Jos mieleni olisi orkesteri, depressio olisi yksi soittimista. Se on ollut siellä aina eikä poistu vahvuudesta luultavasti koskaan. Kun D. alkaa kunnolla torveilla, se sooloilee ja mölyää niin lujaa, että muut äänet jäävät peittoon. Silloin olen sairas. Kun orkesteri on paremmassa tasapainossa, D. on tummin ääni, joka kyseenalaistaa, raastaa kuvia, antaa syvyyttä kokonaisuudelle. En pysty suhtautumaan depressioon edelleenkään positiivisena asiana, koska se tärveli niin monta vuotta elämästäni. Ehkä, ehkä siitä voi seurata jotain hyvääkin. Ainakin ihmisyyden eri puolien ymmärtäminen laajenee, kun pääsee pois depression ylivallasta, mutta ei unohda kokemuksiaan.

Uusi, ison D:n tuhkista noussut työkykyni täytti hiljattain viisi vuotta. Suhtaudun siihen edelleen hieman varautuneesti ja epäluuloisesti. Olen opiskellut ja tehnyt töitä näinä vuosina niin paljon, että voisin hissukseen alkaa luottaa sen kestävyyteen. Viime vuosi oli liian raju, kun tein vaativaa täysipäivätyötä ja opiskelin kovalla rytinällä isohkoa kokonaisuutta osittain eri paikkakunnalla. Sain kuitenkin työt ja opinnot kunnialla pakettiin. Käytin kesä- ja heinäkuun toipumiseen ja perheeseen. Toipuminen tarkoitti lepäämistä, äänikirjoja ja sekalaista kivaa liikkumista, kuten uintia ja fillarointia. Se ilmeisesti riitti, koska syksyllä olin taas oma itseni ja jaksoin innostua työhommista.

Valmistuin siis viimein haluamaani työhön ja toivon, että saisin pian pysyvän työpaikan. On raskasta tehdä töitä vuoden pätkissä, kun olen alalla, jossa pitäisi pystyä suunnittelemaan nenäänsä pidemmälle. Työssä kiintyy ihmisiin ja saa heistä arvokasta tietoa, joka siirtyy huonosti seuraajalle. En kumminkaan jaksaisi useiden menestyksekkäästi vakinaistettujen työkaverien käyttämää menetelmää. He ovat aktiivisina kaikissa mahdollisissa työpaikan elimissä ja osoittavat suunnatonta sosiaalisuutta ja reippautta aamusta iltaan vaivojaan säästelemättä. Haluan saada vakipaikan ilman loppuunpalamista. Sopivankokoisen korvaamattomuuden kehittely on ehkä realismin rajoissa. Mietin asiaa.

En harrasta tällä hetkellä pahemmin ystävyyssuhteita enkä odota keneltäkään mitään. Oli hyvin selkiyttävää, kun vuosi sitten pidin työ- ja opiskelukiireiden paineessa FB:ssä taukoa kaksi kuukautta. Päivityksessäni sanoin jotain siihen suuntaan, etten ole paljon Facebookissa, mutta muita reittejä tavoittaa. Yksi ihminen tykkäsi päivityksestäni, nolla kommentoi, kaksi ihmistä kysyi tuona aikana kuulumisiani. Depressio opetti minut uskomaan, ettei ketään kiinnosta. Se on edelleen työhypoteesini.

Täällä blogissa oli kuitenkin kaksi tuntematonta miettinyt kommenteissa, mitä minulle kuuluu. Tietämättäni kirjoitukseni olivat kurottaneet jonkun luo ja koskettaneet. Tiedän kyllä, että tällaista tapahtuu jatkuvasti ja olen itse tullut tekstin koskettamaksi monesti. Nämä kommentit joka tapauksessa liikuttavat ja lämmittivät mieltäni. Samalla olen pahoillani, etten lukenut kommentteja jo paljon aikaisemmin ja vastannut niihin.

Vähintään kerran kuussa blogin kirjoittaminen nousee ajatuksiin. Yhtä usein ohitan nuo impulssit ja teen jotain muuta. Ehkä nyt olisi taas aika kirjoittaa tänne? Yritän hissuksiin päästää enemmän näkösälle sitä ominta minää, joka pilkahtelee esiin koko ajan enemmän, kun en yritä väkisin olla joku muu, joku huippupärjäävä normaali.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti