keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Oikea elämä

Netti hajosi ja polkupyörä hajosi, joten on ollut työmatkaleskellä hieman säätämistä. Säädin puolison fillarin siedettävälle tolalle (hyvälle tolalle ei voinut) ja netitän puhelinlinjojen yli. Suoraan sanottuna elämä olisi kovin yksinäistä ilman nettiä. Vai venyisikö sitten tapaamaan ihmisiä enemmän livenä ja miten ihmeessä venyisi, kun ajoittain pelkkä kaupassa asiointi tuntuu ylivoimaiselta, etenkin lasten kanssa?

Usein saa lukea paheksuvia märinöitä netinkäytöstä. Jostain syystä sitä hanakasti pidetään "oikean elämän" vastakohtana. Minulle verkossa vietetty aika on osa elämää enkä ole esim. leikkielossa tai puolikuollut sinä aikana, kun tuijottelen ruutua ja vuorovaikutan lukemalla ja kirjoittamalla, kuvia katselemalla tai lähettämällä, joskus ääntäkin kuuntelemalla, linkittämällä kaikenlaista mielenkiintoista ja seuraamalla muiden tarjoamia linkkejä. Netti on ihan yhtä IRL kuin muutkin ihmisten kohtaamiseen sopivat ympäristöt.

Kaipaan säännöllisesti myös fyysistä tapaamista. Vuorovaikutukseen tulee erilaisia tasoja, kun ollaan samassa tilassa. Hengitetään, kuullaan äänensävyt ja painotukset, keho reagoi ja ilmeet, kädet liikkuvat. Mutta se vaatii kehon siirtämistä tiettyyn paikkaan tiettyyn aikaan ja se taas edellyttää järjestelyjä. Netti on käsillä saman tien, kun avaa tietokoneen (ja liittää sen puhelimeen, tällä erää) eikä tarvitse pukeutua, käydä suihkussa, pyöräillä tai kulkea bussilla, järjestää lastenhoitoa jne. Ehkä netin paheksujan mielestä olisi oikeampaa elämää vain kyyhöttää yksin kotona ilman ihmiskontakteja tai kenties soitella puhelimella kuten ennen vanhaan hyvään aikaan. Puhelimessa puhuminen ei vain ole täysin yksinkertaista stressin runtelemalle, kun keskittymiskyky on heikentynyt (ääni-informaatio tulee ja menee, teksti ja kuva pysyvät) ja ääniherkkyys vaivaa.

Onneksi ystävät tietävät, että minulle voi aina soittaa. En aina vastaa puheluun, mutta jos huomaan puhelun tulleen, lähetän tekstarin. (Aina en huomaa ennen kuin seuraavana päivänä tms. koska puhelimeni on milloin missäkin, unohtuu äänettömälle jne.) Itseäni pelottaa soittaa vähemmän tutuille ihmisille, koska kiusaa ajatus, että he vastaavat, vaikka eivät haluaisi. Nykyisenä hermoheikkouden aikana on vaikeaa sietää kiusallisuutta. Helpointa on soittaa, kun tietää, että toisessa päässä on sama käytäntö kuin itselläni: vastataan vain kun halutaan ja kyetään.

Puoliso kaiketi palaa kuuden maissa aamulla työmatkaltaan, joten valmistaudun henkisesti olemaan huomennakin vastuussa kaikesta. Olen huomannut, että intuitiivisesti mitoitan jaksamisen melko tarkkaan lasten valveillaolon ajaksi ja jos heidän nukkumaanmenonsa venyy, alan hermostua ja ärtyä. Voimat lopahtavat kuin leikaten viimeistään 21.30 ja sitten pitäisi saada olla omassa rauhassa vailla aktiivista vastuuta muista. Huomenna illalla saan jo nauttia kaksinhuoltajuudesta ja toivon mukaan lapset syytävät huomiota matkalaiselle, jolloin itse saan vain rötväillä jossain sivussa.

Ääniherkkyys on muuten aivan arsesta, kun pitäisi jaksaa olla lasten kanssa. Lapset välillä HUUTAVAT, vaikka kuinka pyytää käyttämään volukkanappia ja itse antaa mallia siirtymällä kuiskaamiseen. Onhan se ymmärrettävää ja sympaattistakin, kun usein nimenomaan lapsen intomieli johtaa huutamiseen. Tietyt äänet kuitenkin sattuvat kuin piiskan sivallukset. Eihän sitä loputtomiin jaksa sympata. Pahinta on, kun osa perheenjäsenistä ei voi millään uskoa ääniherkkyyttä. Ei ole pakko ymmärtää tai eläytyä, mutta pakko on uskoa, että sellainen ilmiö on olemassa ja että sen voi ottaa toiminnassaan huomioon viimeistään siinä kohtaa, kun pyydän. Koska muu on väkivaltaa eivätkä perheenjäseneni halua tahallaan satuttaa.

7 kommenttia:

  1. Niin samaa mieltä netistä. Juuri tänään meillä oli nettikatkos ja tunsin itseni suorastaan yksinäiseksi vaikka en täällä netissä esim. tänään kenenkään oikeasti tuntemani ihmisen kanssa olekaan seurustellut. Mies on myös lasten tietokoneen käytöstä mielestäni jotenkin turhaan ärtynyt: minusta ei nykyaikana yksinkertaisesti voi vaatia että lapset eivät koskisi tietokoneeseen tai pyörisi netissä, siis tietenkään en nyt tarkoita mitään rajoittamatonta vaarallista nettielämää vaan kavereiden kanssa seurustelua ja pelaamista. Maailma on todellakin muuttunut ja se meidän "romanttinen" lapsuusaikamme ei tule takaisin vaikka kuinka nettiä haukuttaisiin. Ja puhelimeenkin suhtaudun aika samalla lailla kuin sinä: ei ole mitenkään ihmeellistä että yhtäkkiä huomaan että viisi tai kymmenen tuntia sitten joku on lähettänyt tekstarin. Oma nettielämäni toimii vain tietsikan kautta, kännykkäni on selkeä dumbphone-malli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja ihanaa kun taas päivität.
      T. sama kuin yllä

      Poista
    2. Kiitos! Ja olen samaa mieltä lastenkin netinkäytöstä. Hallitusti saavat käyttää ja kyttäämme molempien nettitouhuja (vanhempi lähinnä käy Papunetissa tms. mutta kuitenkin). Hyvä on opetella turvallista netinkäyttöä ja ihmetellä netin aarteita jo nuorena, kun kuitenkin on muutakin tekemistä kuin koneella istumista. (Liikkuminen vissiin on aika tärkeää koko loppuelämän kannalta, joten se pepanderilla kököttäminen mietityttää.)

      Poista
  2. "Nettiriippuvuudessa" ei ole mielestäni mitään pahaa, päinvastoin sosiaaliset kontaktit (olkootkin että ne ovat virtuaalisia) ovat lisääntyneet huimasti ja kun ajatellaan, että täältä perkeleen korvesta pitäisi ajaa n.50 km lähimpään kaupunkiin luomaan jossain helvetin kapakassa/harrastuksen parissa uusia ihmissuhteita, niin kiitos ei. Eukko ja minä ollaan aivan tyytyväisiä tasapainoiseen elämäämme joka käsittää muutakin kuin netissä roikkumisen mutta illat menee niin, että kumpikinon omalla koneella ei siinä sen kummempaa. Lyhyesti sanottuna sitä kepillä pepaan joka toista väittää.

    VastaaPoista
  3. Netti on oiva väline pitää yllä kontakteja! Toki muutenkin on hyvä pitää, mutta itse ainakin olen onnellinen, että löysin tämän blogien maailman.
    Äänimaailmasta sen verran, että kun masennukseni oli pahassa vaiheessa, en sietänyt esim radion ääntä lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, tajusin kommentistasi, etten minäkään ole kuunnellut radiota vuosiin. Autossa on radio usein päällä ja tekee mieli kirskutella hampaita, kun nykyiset radioäänet ovat niin häiritseviä. Hammaslääkärien salaliitto? Ylellä onneksi on hyviä ääniä, joista eivät lähde herrrmot.

      Poista