keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Vaikeneminen on multaa

Mielialapentele notkahti melko pahasti ja päädyin terapiassa siihen, että viime viikon kurssi nosti esikoisen vaikeavammaisuuteen liittyviä menneitä ja nykyisiä juttuja pintaan. Väsymyskohtausten en kuitenkaan usko johtuvan siitä, vaan kyseessä on jokin muu. Diabetes pitää ainakin selvittää ja voi olla muutakin autoimmuunijuttua taustalla, koska yksi autoimmuunisairaus jo on ja sen sanotaan lisäävän muiden vastaavien riskiä. Äh. Mutta varasin kuin varasinkin omalääkärille ajan ja se on vajaan kahden viikon päästä. Kiusallista vain, kun omiin tuntemuksiin ei voi täysin luottaa, sillä depis voimistaa usein huonoja tuntemuksia, kipua jne.

Lähetin eilen iltapäivällä sisarusten sähköpostilistalle pientä kuvausta käsillä olevasta depressiotaudista. Yritin olla neutraali, vähän humoristinenkin, mutta selkeä ja naseva. Taidan kirjoittaa järkyttävämmin kuin itsestä tuntuu, koska yhtään vastausta ei tullut iäisyydeltä tuntuvaan aikaan. (Yleensä reagoivat melko nopeasti toistensa viesteihin.) Lopulta vanhin veli vastasi lähemmäs 20 tuntia myöhemmin ja ihan hyvin vastasikin.

Vaikeneminen ei ole kultaa, vaikeneminen on paskaa näissä tilanteissa. Jouduin vuosikaudet sietämään hermoromahdusta läpikäyvän puolison usean vuorokauden mykkäkouluja ja se on edelleen herkkä paikkani, koska henkinen väkivalta jättää vaurionsa. Mutta ilman sitäkin tuossa kohtaa vaikeneminen on pahuutta ja muistin juuri, että edellisen kerran, kun yritin puhua tästä, kukaan ei sanonut mitään. Muistini oli pyyhkinyt sen pois. Toivoin lähisuvulta jotain inhimillistä kädenojennusta, mutta jouduin pettymään. Latteudet kävisivät sympatian osoittamiseen oikein hyvin (koita jaksaa, onpa kurjaa jne.), koska niistä saa sen tarpeellisimman viestin: olen olemassa, joku välittää, joku kuulee, mitä sanon.

Älä toivo, ettet pety -periaate oli vuosikausia ahkerassa käytössä, mutta haluaisin hissuksiin karsia sitä suojakerrosta pois ja toivoa taas ihmisiltä jotain. Jaksanhan itsekin jo antaa jotain.

4 kommenttia:

  1. Kirjoitat tosi hyvin. Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen ovat ihan pirun tärkeitä asioita!

    Mutta hei, oikeastiko autoimmuunisairaudet provosoivat toisiaan? Nimim. kaksi jo kerättynä, pitääkö kerätä koko sarja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kantsi ottaa minään jumalan tai Morgan Freemanin sanana, mutta jonkin verran kai voi riski kohota. Itte olen vähän tutustunut asiaan tän kilpirauhasen kosahduksen kautta ja sen maallikkona jotenkin ymmärtää, kun ne hormonit vaikuttavat valehtelematta joka hiivatin solussa.

      Poista
  2. Mun mielestä toista ihmistä pitää kunnioittaa sen verran että vastaa jos tällä on asiaa ja vaikka tämä oma valitukseni onkin mitätöntä, niin sanonpahan sen että melko usein joudun tiuskaisemaan asiani uudestaan kun eukko ei ole kuulevinaan ja se johtaakin siiten siihen murjotukseen mikä ei ole hyvä juttu. Varsinkin kun tulee tilanteita joissa minulle sanotaan että miksi et ole puhunut mitään ja tällöin vastaan tylysti että v***ako minä asioitani hokemaan kun ei kerran kuunnella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hitsit, vastasin tähän pitkästi, mutta sitten tapahtui jotain... Murjotukset ovat kyllä ihan perheestä, mutta jotenkin niiden kans tarvitsee tulla toimeen, jos ne ovat sekä puolison että kuopuksen lempparimetodeita. Äh! Yritän itse kaivaa itseni esiin, jos toisella on asiaa (saatan olla aivan omissa ajatuksissani jossain kilometrien päässä), mutta aina se ei onnistu ja se onkin ikävimpiä puoliani.

      Poista