tiistai 21. tammikuuta 2014

Valkoinen kohina

Kuvailin terapeutille, että toimintakyvyn katoaminen on kuin valkoista kohinaa. Olen aikeissa aloittaa jonkin tehtävän, johon minulla on halu ja tahto, välineet ja tarvittavat taidot sekä tiedot. Sitten - - - - - - - - - - jotain tapahtuu ja pääni on tyhjentynyt kaikesta enkä voi tarttua enää tehtävään. Joskus kohina alkaa kesken työn. Lamaannun tai teen äkkiä jotain sijaistoimintoa päästäkseni tyhjyyden sattumanvaraisesta, kaoottisesta suhinasta.

Ihan kuin radion säädin liukuisi pois kanavalta. Kanavien väliltä tulee valkoista kohinaa vastaanottimeen, mitä nyt välillä jotkin satunnaiset lähitaajuuksilla lähettävät kanavat saattavat kuulua satunnaisina häiriöinä. Sitten äkkiä väännän säädintä kanavalle, mihin tahansa kanavalle, päästäkseni tuosta kohinasta pois.

Jos muistini puhuu totta, tuo kohina on ollut aina vaanimassa. Samoin se, että toimintakyky lamaantuu ja hyppään johonkin muuhun äkkiä, että pystyn tekemään edes jotain. Lapsena tartuin nopeasti kirjaan. Kirjaa pystyin lukemaan aina, missä tahansa, milloin tahansa. Muut luulivat, että kirjojen lukemisen takia en tehnyt asioita, että valitsin aina kirjan ylitse muiden asioiden. Tein usein niinkin, mutta toimintakyvyttömyys ei ollut valittua, silloin kirjaan tarttuminen tuli kyvyn menetyksen jälkeen.

Tätä asiaa on ollut lähes mahdotonta tarkastella, koska oli niin sietämättömän hävettävää olla epäluotettava ja risa tällä tavalla. Parin päivän punnerrusten jälkeen häpeä on vihdoin alkanut sulaa pois ja pystyn katsomaan, mitä siellä alla on. Se mielikuva, että kävelen ohuella lankulla vellovan kaaoksen yläpuolella ja milloin tahansa jalka saattaa lipsahtaa, on myös kulkenut kanssani niin pitkään kuin muistan. Uskon, että se liittyy olennaisesti toimintakyvyttömyyden taustoihin. Jospa tästä pääsisi johonkin.

Pika-apua tulee siitä, että vähentää yhtäaikaisten ärsykkeiden määrää tai ainakin sulkee sähköpostit, Facebookin ja muut koko ajan itsestään ilmoittelevat sovellukset. Liikunta ja nukkuminen auttavat. Jos saan pääni suostumaan siihen, että harjoitan liikuntaa ja nukkumista eikä mene heti pois kanavalta, kun tahtoni ja haluni ohjaavat kehoa niiden pariin. Vituttaa olla näin vaikea ja esteiden irrationaalisuus ärsyttää. Miksei vain voisi tehdä asioita? Yli 40 vuoden vitutus ja ärsyyntyminen ei ole tuonut parannusta tilanteeseen, joten on syytä etsiä muita lähestymistapoja.

6 kommenttia:

  1. Vau miten hienosti ja tarkasti kuvaat tuota valkoista kohinaa! Ja ei, ei ole helppoa elää tuollaisen ominaisuuden kanssa. Muistan kuitenkin myös että olet kertonut hyvistä kokemuksista ja flowsta, joka ehkä on tuon kohinan sisartunne? Siis katoaminen, mutta hyvään asiaan?

    Mä eläydyn tuohon olotilaan tämän ikuiselta tuntuvan depression kautta. Mulla iso D saattaa napata voimat ihan milloin vain. Ripustan vaikka pyykkejä, ja D vie melkein jalat alta, kädet painavat tonnin ja on pakko vaan maata. Se on tosi pelottavaa. Kun tuntuu ettei ole oman elämänsä ohjaksissa.

    Hyvin sulla on noita apukeinoja kasassa, se on hienoa. Niitä käyttää kun voi, ja kun ei voi, lepää. Rauhaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nollatila ei oikeastaan ole hyvä eikä huono, vaan neutraali ja varmastikin ainakin osaksi liittyy tuohon kanavan siirtymiseen paikoiltaan.

      Depisrinnastus vaikuttaa toimivalta! Ja kiitos, rauhaisien aikojen toivotukset ovat ihan parhaasta päästä. Kuka olis uskonut? :-)

      Poista
  2. Tervetuloa takaisin :-) Parempi myöhään kuin ei milloinkaan...

    VastaaPoista
  3. Hei,
    oletko lukenut Rudy Simonen Aspergirls-kirjan? Itse en ole vielä päässyt loppuun, koska se tuntuu niin tosi paljon, mutta kaikki on tähän mennessä puhutellut ja selittänyt minua minulle. Olen niin monta kertaa kokenut samankaltaisuutta kanssasi, että ajattelen, että se voisi puhutella sinuakin.

    Hyvää tätä päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos, Riina! Olen lukenut autismi/AS-aiheisia kirjoja aiemmin, mutta tuo ei olekaan tullut vastaan! Lupaava vinkki! Naisten AS on usein erinäköistä kuin miesten, jotan naisnäkökulmalle todellakin on tlausta.

      Poista