perjantai 15. maaliskuuta 2013

Marinaa ja valitusta

Päähän sattuu ja joudun käyttämään aamuisin kaksi tuntia hengityselimien louhimiseen yöllä kertyneen räippeen alta esiin. Aargh. Kova kevättalven valo tuntuu viiltävän aivoja. Erilaisten koneiden tavallisesti kuulumattomat mörinät resonoivat flunssaisessa päässä inhottavasti ja tekee mieli pakoon. Mutta minne? Reippaus ei ole luonani, haluan marista kaikesta.

Mariseminen on huono asia, valittaminen on sen sijaan perusteltua. Siksi huomaatte, että sanailijat saattavat nimittää aiheellista valittamista marinaksi. Oikeus valittamiseen halutaan kieltää ja esittää, että asiat joko ovat hyvin tai jos eivät ole, se on valittajien omaa syytä.

Valittaja on myös kätevä kielteinen nimitys. Valittaja on se, joka aina keksii asioista kielteiset puolet ja alkaa marista niistä. Tiedän tällaisia negatiivisen ajattelun mestareita ja heidän asenteensa voi tuntua joskus raskaalta. Toisaalta yhteisössä on tärkeää, että joku etsii ja tuo esiin riskejä ja ongelmia - tuo realismia ja tasapainoa apaatikkojen, yksiviivaisten, intoilijoiden, säntäilijöiden ja katteettomien optimistien joukkoon. (Ei kovin hyvä tai kattava lista. Mutta olkoon olematta.)

Olen itse ollut noissa kaikissa rooleissa. Ilmeisesti haen luontaisesti sitä, että eri näkökulmat otetaan huomioon. Siksi olen itse valmis muuntautumaan esim. valittajaksi, realistiksi tai hattarapäiseksi intoilijaksi, jos kokonaisuus sitä vaatii. Paska-Midas sanoo, että sellainen kameleonttimaisuus on luonteen heikkoutta. Analyytikkoni kuitenkin kertoo, ettei roolin vaihtaminen edellytä omistä arvoista luopumista, jopa päin vastoin, joten syytä itseruoskintaan ei siinä kohtaa ole. Ehkä muuntautumiskyvyn ja kokonaisuuden tasapainotustarpeen voi nähdä vahvuutena. Jos ja kun palaan työelämään, liitän tämän CV:n taitolistaan. (Heko heko.)

Vali-valittaja on se, joka marisee, kun kovia kokenut tuttava aina valittaa. Vali-valittajan mielestä pitäisi aina esittää kaiken olevan okei, vaikka toinen vanhemmista olisi hiljattain kuollut, puoliso sairastunut vakavasti ja lapsi osoittautunut vaikeavammaiseksi. Vali-valittajan mielestä on ikävää, jos hänelle tulee paha mieli toisen ihmisen karmeista kokemuksista. Eikä se toinen välttämättä lohduta, vaikka kuulijalle tulisi paha mieli! Ihme tyyppi. Ei sellaista jaksa tapailla.

Tänään näköjään sohin passiivis-aggressiivisesti ilmaan ja marisen. Voisin myös keittää lisää kahvia ja etsiä kaapista ruokaa ja marista. Tehdä kolme kyykkyä fillarilihasten ylläpidoksi ja marista. Istua sohvalla nauttimassa karkkipäiväkarkkeja lasten kanssa ja olla vaihteeksi marisematta. Paitsi ehkä vähän voin valittaa flunssataudin kauheutta ja saada parantavia halauksia. Joskus saa pyytää sympatiaa lapsilta, kunhan pääsääntöisesti tuki ja apu kulkee toiseen suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti