torstai 21. maaliskuuta 2013

Moralisoijat ovat kaikkialla

Moni ajattelee, että hyvään pyrkivä ihminen on moralisoija. Ihan sama, vaikka tyyppi ei tuomitsisi muiden valintoja tai saarnaisi omien valintojensa ylemmyydestä. Pelkkä hyvään pyrkiminen riittää. Jos tällainen hyvään salailematta pyrkivä ihminen "jää kiinni" jostain inhimillisestä, osa porukasta on kärkkäänä repimässä, huutamassa ja haukkumassa, miten paha ja huono tämä on. Kauttaaltaan. Ja kaikki hyvään pyrkiminen on vain ollut feikkiä. Joskus mietin, että Suomessa ei ole anteeksiantamattomampaa syntiä kuin pyrkiä hyvään, mutta en tiedä, koskeeko se vain Suomea.

Moralisoija tarkoittaa kuitenkin henkilöä, jolla on kova kiire tuomita ja kasvattaa niitä, jotka eivät elä juuri hänen moraalikäsitystensä mukaisesti. Moralisoija on kiinnostuneempi muiden elämästä ja omat valintansa hän selittää aina parhain päin.

On vaikeaa ymmärtää, mikä ajaa niitä, jotka käyvät mielenterveysaiheisillä keskustelupalstoilla moralisoimassa lääkkeiden käyttöä. Keskusteluissa näkee monesti ulkopuolisten ihmettelyä siitä, miten arkipäiväisesti mielenterveyskuntoutujat (tai -potilaat, miten haluatte) suhtautuvat lääkkeisiin ja vertailevat niitä keskusteluissa. Ikään kuin jokapäiväiseen elämään liittyvät kemiat pitäisi pitää piilossa ja puhua niistä vain pimeässä komerossa omalle kouralleen. Vedättekö ihan mitä tahansa, saatetaan ihmetellä. Osa myös mielestään tietää, ettei lääkkeistä voi olla kenellekään mitään hyötyä ja jopa, ettei mikään tutkimus tue niiden käyttöä. (Kyllä, musta on valkoinen, jos tarpeeksi kauan jankuttaa ja kovasti uskoo.)

Oli jokseenkin kurjaa, kun eräästäkin metatutkimuksesta uutisointi keskittyi SSRI-lääkkeiden köykäiseen apuvoimaan lievemmissä masennustiloissa ja lähes täysin ohitti sen, että vaikeissa masennustiloissa niiden avusta on kiistaton näyttö. Nyt jokainen puskista noussut tietäjä kiljuu, ettei niistä ole kenellekään mitään hyötyä ja lääkärit määräävät niitä vain, koska ovat korruptoituneita. Gaah.

Kunnollinen ihminen ei käytä lääkkeitä, vaan ottaa itseään niskasta kiinni, syö terveellistä perusruokaa ja käy hiihtämässä, jolloin ei tauti vaivaa.

3 kommenttia:

  1. Huoneentaulu: "Älä mene suomi24:een. Älä mene suomi24:een. Älä mene suomi24:een. Älä mene suomi24:een. Älä mene suomi24:een. Älä mene suomi24:een."

    Noilla nettihuutelijoilla on tapana pitää masennusta laiskuutena. Itsekin pyörin kaiken maailman palstoilla, viimeisimpänä yksi ihmetteli masennussaikulla olevaa ystäväänsä, joka oli käynyt uimahallissa, ja baarissa ja koiran kanssa kilpailuissakin! Että laiskamatohan se vain on.

    Monien ihmisten maailma on tosi pieni, ja ajattelu tosi vähäistä.

    Ps. Sulla on tosi kovat suojaukset kommentoimiseen - onkohan mulla yhtä hevit?

    VastaaPoista
  2. Jaiks, säädän niitä matalammiksi.

    Mutta juu, kyllä lääketieteen pitäisi kuunnella nettikommentoijia, sillä he tietävät, mitä masennus oikeasti on :-D

    VastaaPoista
  3. Otin sanavahvistuksen pois. Onneksi Blogger aika hyvin tunnistaa roskapostit eikä näin vähäisellä liikenteellä tietty roskaajat kiinnostukaan tästä kanavasta.

    VastaaPoista